Новости и обавјештења

Изложба "Немојте нас заборавити"

Изложба "Немојте нас заборавити"

Организатори изложбе ЈУ Народна и универзитетска библиотека Републике Српске и Народни музеј Шабац

Свечано отварање изложбе је 15. октобра 2015 године у 12 часова у холу библиотеке

Изложбу ће отворити предсједник Академије наука и умјетности Републике СрпскеРајко Кузмановић

 

Учествују: директор Народног музеја Шабац Марко Бингулац, аутор изложбе, кустос и историчар Народног музеја у Шапцу Бранислав Станковић и директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић

 

О изложби:

Изложба  "Немојте нас заборавити" инспирисана је обиљежавањем стогодишњице од почетка Првог свјетског рата и реализована је као плод сарадње Галерије САНУ са Народним музејом у Шапцу, Музејом града Новог Сада и Војним музејом у Београду.

Изложба представља стваралаштво  фотографа Ристе Марјановића који се са мјеста  уредника за илустрације "New York Heralda" за Европу, на позив српске владе, враћа у Србију као званични фото-репортер Врховне команде српске војске. Фотографише све значајније догађаје у рату од почетка рата до ослобођења. Сачувани негативи и фотографије Ристе Марјановића уз податке гдје су и када снимљени су заправо српска илустрована историја Великог рата. На фотографијама и скицама првог ратног фоторепортера Врховне команде српске војске, рођеног Шапчанина Ристе Марјановића и ратног сликара Прве српске армије Васе Ешкићевића, представљени су бесмисао рата и херојска борба српског народа - од страдања Мачве, преко Церске и Колубарске битке, преласка Албаније, до Крфа, Солунског фронта и ослобођења земље.

На изложби ће бити представљен репрезентативан избор од неколико стотина фотографија, увећаних или оригиналних, дио умјетникове оставштине, прибора, опреме и фотоапарата, уз неколико бројева свјетских часописа и новина које су објављивале његове фотографије, као и радови (слике и скице) академског сликара Васе Ешкићевића.

To top