Новости и обавјештења

Изложба ''Тесла и Пупин - На истом путу''

Изложба ''Тесла и Пупин - На истом путу'' у ЈУ Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, 15. новембра (сриједа) 2017. године у 12.00 часова

ЈУ Народна и универзитетска библиотека Репбулике Српске у сарадњи са Образовно-истраживачким друштвом Михајло Пупин и Музејом Николе Тесле из Београда организују изложбу ''Тесла и Пупин - На истом путу''.
Свечано отварање изложбе ће бити одржано у изложбеном салону ЈУ НУБ РС 15-ог новембра 2017. године у 12.00 часова.

 

Изложба Тесла и Пупин на истом путу, настала је у сарадњи Александре Нинковић Ташић, аутора изложбе о Михајлу Пупину, Музеја Николе Тесле и ЈУ Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. 

Пројекат “Тесла и Пупин на истом путу” је најбољи начин да се по први пут у нашој јавности прикаже не само допринос  великана људској цивилизацији, већ и да се представљањем њихове духовне заоставштине, представи добар образац на који се наше друштво може ослонити. Двојица наших истакнутих научника оставили су неизбрисив траг у историји свјетске науке, али и у другим областима људског стваралаштва. Ова интерактивна поставка има за циљ да њихово наслијеђе укрсти, указавши на све тачке сусрета ова два велика човјека, као што су: поријекло, однос према народној традицији, личност и улога мајке, сусрет са Америком и присуство у америчкој јавности, однос према умјетности, заједнички сусрети, али што је најважније – њихов сусрет на великом путу научног стваралаштва. Употреба модерних технологија и посебно такозваног концепта проширене стварности, даће посебан допринос доживљају ове поставке, јер ће посјетиоцима омогућити да уживо чују и виде Пупина и Теслу.

 

Да ли данас знамо да је на Пупинов позив Никола Тесла долазио на Колумбија универзитет како би инспирисао његове ученике, да ли знамо да су и Пупин и Тесла плакали док су слушали гуслара у Америци, да ли смо се загледали у штампу из времена њиховох живота, која их је спајала у жељи да спасу свијет од ратова, да ли знамо да су јели слатко од поморанџине коре приликом последњег сусрета, два дана пред Пупинову смрт? Ово је само почетак дуге листе сусрета два велика генија, која су дијелила страст према умјетности, читала исте народне пјесме, а често исте људе називала блиским пријатељима. Уз многе податке прича о сукобу се топи, а нараста она о слози и поштовању.

 

 

ГАЛЕРИЈА...

To top