Новости и обавјештења

Народни граматички дигитални речник

Позивамо све заинтересоване сараднике којима је српски матерњи језик и који имају основно познавање рада на рачунару да се укључе у израду народног дигиталног речника српског језика отварањем налога на адреси lab.unilib.rs и уношењем падежних облика речи српског језика.

Народни граматички дигитални речник српског језика - lab.unilib.rs

 

 

Облици речи који се уносе аутоматски су доступни у јавном домену и тиме постају заједничко добро које могу сви бесплатно користити.

 

Тренутно више од 100 сарадника активно ради на изради речника, а очекујемо да се овај број, и уз ваше учешће, у блиској будућности вишеструко увећа. Уколико издвојите 5 минута свакога дана овај важан посао може бити готов за мање од годину дана.

 

Дигиталне инфраструктуре и алати за коришћење српског језика у дигиталном свету нису развијене у мери која би обезбедила његово ефикасно коришћење и тиме опстанак у будућности. Како не бисмо били присиљени да услед недостатка сопствених користимо дигиталне алате других сродних језика потребно је да што пре развијемо инфраструктуре које ће омогућити преузетним појединцима, институцијама и компанијама које имају потребно знање да у комерцијалном и некомерцијалном окружењу развију и учине доступним ове неопходне алате (провера правописа, анализатори текста, аутоматско превођење, граматичка провера текста...). Народни граматички дигитални речник српског језика је једна оваква основна инфраструткура и добровољни рад на његовом развоју је исказ врхунског патриотизма али и свести да минималним радом на заједничком добру можемо омогућити да се живот у Србији одвија у окружењу које омогућава коришћење предности савременог дигиталног доба. 

 

Упутство за сараднике (линк на lab.unilib.rs/uputstvo)

 

Почела израда првог народног граматичког речника српског језика (линк на www.rts.rs/page/stories/ci/story/8/kultura/2904039/pocela-izrada-prvog-narodnog-gramatickog-recnika-srpskog-jezika.html)

To top