Новости и обавјештења

Отварање изложбе: “А онда, одјекнуо је онај хитац у Сарајеву…: Први свјетски рат и Босна и Херцеговина"

Отварање изложбе:

“А онда, одјекнуо је онај хитац у Сарајеву…: Први свјетски рат и Босна и Херцеговина"

Четвртак, 21. мај 2015. у 12 часова

У четвртак, 21.5.2015. године у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске ће бити  уприличено отварање гостујуће изложбе „А онда, одјекнуо је онај хитац у Сарајеву...: Први свјетски рат и Босна и Херцеговина“. Изложбу је приредио Хисторијски музеј Босне и Херцеговине, гдје је изложба премијерно отворена 26. јуна 2014. За реализацију изложбе коришћен је и материјал пројекта First World War Centenary Partnership (Партнерство за обиљежавање стогодишњице Првог свјетског рата) под вођством Империјалних ратних музеја у Лондону. Отварању ће присуствовати  Edward Ferguson, амбасадор Уједињеног Краљевства у Босни и Херцеговини, Елма Хашимбеговић, директорица Хисторијског музеја Босне и Херцеговине, Амила Лагумџија, пројект менаџер British Councila у Босни и Херцеговини, Владимир Пандуревић, програм менаџер Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

 Изложба кроз документе, архивску и новинску грађу, фотографије и друге предмете прича причу о Босни и Херцеговини и Европи у раздобљу од 1914. до 1918. године. Изложба укључује и радионице за кустосе и наставнике. Радионице ће бити фокусиране на унапређење сарадње између музеја и школа. Такође, изложба је дигитализована, а на радионицама ће се користити савремена дигитална технологија, доприносећи тако модернизацији институција у Босни и Херцеговини.

 Изложба „А онда, одјекнуо је онај хитац у Сарајеву…: Први свјетски рат и Босна и Херцеговина“ је дио пројекта Connecting Creatively – Connecting Museums којег имплементира British Council, а финансира је ЕУ у оквиру обиљежавања стоте годишњице почетка Првог свјетског рата.

To top