Новости и обавјештења

Прослава десете годишњице Конвенције о заштити и унапређењу разноврсности културних израза

Догађај поводом ове годишњице пружиће могућност да се прослави културна разноврсност, креативност и улога културе за одрживи развој.

УНЕСКО

генерални директорат

Министрима Страна Конвенције из 2005.

године надлежним за односе са Унеском

Веза:   DG/4/14/7550 

Поштовани, 

Као што знате, у 2015. години Унеско ће прославити десету годишњицу Конвенције о заштити и унапређењу разноврсности културних израза. Догађај поводом ове годишњице пружиће могућност да се прослави културна разноврсност, креативност и улога културе за одрживи развој. 

Ова Конвенција, усвојена од стране Унескове генералне конференције у октобру 2005. године је први међународни инструмент такве врсте у коме се признаје двострука економска и културна природа културних добара и услуга која су у самом средишту креативних економија широм света. Штавише, Конвенција потврђује право Страна да усвајају своје културне политике и мере које имају за циљ заштиту и унапређење разноврсности културних израза на њиховим територијама, и отвара приступ и подстиче дијалог са културним изразима из целог света. 

Од усвајања, Конвенција је остварила многе прекретнице, како на међународном тако и на националним нивоима. Путем својих оперативних активности, она је помогла, нарочито земљама у развоју, у њиховим напорима да успоставе правне, регулаторне и/или институционалне оквире неопходне да се развије културни секотр у њиховој земљи. Такође им је помогла да уведу политике које се баве улогом културе у друштвеном и привредном развоју, нарочито јачањем културних индустрија. 

До данас, 134 Стране су ратификовале Конвенцију. Ова десета годишњица пружиће широком спектру актера могућност да учине да Конвенција постане још познатија, и да на тај начин изграде пут за њено спровођење у потпуности. 

Осим горе наведеног, годишњица Конвенције омогућава оквир за  изградњу нових путања које подстичу креативност и иновације у потрази за инкулзивним, равномерним и одрживим растом и развојем, и за побољшањем  укључивања културе у оквир  Агенде развоја Уједињених нација поле 2015. године. 

Стварање услова да Конвенција функционише је одговорност свих. Настављање напора да се комуницира вредност разноврсности културних израза као предуслова за динамичне културне секторе је неопходан како би се подстакли нови потписници Конвенције, као и унапређење корисних одредби Конвенције. Дељење искустава, студија случаја и иновативних пракси су, стога, у самом средишту Конвенције и њене агенде у погледу међународне сарадње. 

У том духу и у складу са Одлуком 7.IGC 13, коју је усвојио Међувладин одбор у децембру 2013. године, желим да позовем све Стране и кључне актере цивилног друштва који су укључени у унапређење разноврсности културних израза да учествују у овој значајној прослави,  која се поклапа са Унесковом седамдесетом годишњицом. Такође вас позивам да обавестите Секретаријат о догађајима и активностима које ћете организовати током године. 

У том смислу, позивам вас да проследите информациони образац у прилогу свим релевантним партнерима, да га комплетирате и вратите Секретаријату Конвенције. 

Обавештавамо вас да Стране које желе да поставе активности под покровитељством Унеска или да користе амблем Конвентције треба да доставе званични захтев Секретаријату. 

Надамо се да ћемо обликовати добијене информације у различитим контекстима, укључујући и продукцију посебних публикација путем ове годишњице, на одређеном вебсајту посвећеном десетогодишњици Конвенције, као и у брошурама, изложбама, састанцима и радионицама. 

Током последњих десет година, неколико области је унапредило политички интерес у оквиру развоја више од културе. Ми можемо да покажемо да улагање у културу и креативност помаже да се друштав трансформишу. Током 2015. године – годишњице, ова порука мора бити још више  наглашена. 

Захваљујем се на вашој сарадњи и подршци Конвенцији о заштити и унапређењу разноврсности културних израза и остајем с поштовањем, 

                                                                                                                      Ирина Бокова

 

 Копија:    Сталнoj делегацији и Мисији посматрача Страна Конвенције

     из 2005. године

     Државним комисијамна Стране Конвенције из 2005. године

To top