Новости и обавјештења

Српски санитет 1914-1918

Изложба Народног музеја Шабац у ЈУ Народној и универзитетској библиотеци РС, 04. октобар (сриједа) 2017. године у 13:00 часова, Изложбени салон

Свечано отварање изложбе је 04.10.2017. године у 13 часова у Изложбеном салону ЈУ Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

На изложби ће се обратити директор ЈУ НУБ Републике Српске Љиља Петровић Зечић, директор Народног музеја Шабац Марко Бингулац и кустос, историчар, аутор изложбе Бранислав Станковић.

 

О изложби:

Аутори изложбе су: Гордана Буловић, кустос историчар, др Мирко Пековић, музејски саветник археолог и Бранислав Станковић, кустос историчар.

Први свјетски рат је најдраматичнији период српске историје и највећа прекретница у прошлости свих учесника. То више никако није био само сукоб оружаних снага, то је рат који је најнепосредније погодио и становништво чији су губици готово изједначени са губицима војника у борби.

У Велики рат, након два исцрпљујућа Балканска рата, Србија улази са застарјелим санитетом, без занављања, побољшања и иновирања. Међутим, у организацијском смислу санитетска служба је била јединствена и сачињавале су је војнољекарска, апотекарска и ветеринарска служба чиме је постигнуто функционално јединство три главна сегмента који су одговорни за здравствено обезбеђење. Посебна пажња посвећује се ратној хирургији која готово у немогућим условима достиже свјетски врх. 

 

 

ГАЛЕРИЈА...

To top