Новости и обавјештења

Радионица за калиграфију

У току рада полазници ће стећи основна знања калиграфског писма, а у завршној фази биће организована изложба најуспешнијих полазника курса.

Радионицу води Силвана Ручнов, слободни уметник, калиграф, која има петогодишње педагошко искуство.
Украсна или калиграфска писма развијала су се у свим културама упоредо са развојем писмености, естетике и уметности. Калиграфија представља врхунски домет умећа писања и у насој култури, све до појаве штампе. У време када је књига била истинска реликвија, писари, углавном монаси су посвећивали цели свој животни век изради једне једине књиге.
Уметност калиграфије је особена дисциплина ликовног изражавања. По својој природи најближа је књизи и књижевности, а по суштини још ближа музици. Калиграф се попут музичара бави комповањем словних тонова. Сврставајући их у складан однос, употребњавајући светле и тамне звуке њихових дуктуса прилагодавајући их жељеном ритму. Реч је о ритму који се не изражава само визуелно, него и временски и обзиром да радња цитања траје. Калиграф је близак музичару јер се бави дисциплином која захтева увежбавање и одржавање стваралачке кондиције. Тај врхунски мануелни рад одражава се високом самодисциплином и упорношћу рада попут сталног музицирања инструменталног солисте. Главно средство за рад калиграфа су трска или метално перо, папир и мастило или боја.

Радионица траје од 22. до 26 .августа 2006.

Радионица за дјецу почиње у 10 h, a за одрасле у 11:30 h.

Народна и универзитетска библиотека РС, Дјечије одјељење

To top