Одјељење библиотека цјелина и легата

У Одјељењу библиотека цјелина и легата чувају се личне библиотеке завјештане овој установи. Непоновљиве и уникатне као цјелине, често са својствима споменика културе, ове збирке намећу „музејски третман“ грађе коју садрже.
Библиотека, поносна на повјерење које су јој дародавци указали, чувањем, библиографским описивањем и уступањем на коришћење ових драгоцјених дарова доприноси очувању писане баштине на овим просторима.

 

 

Легат академског вајара Слободана Драгаша

Слободан Драгаш (1957–2006) је први бањалучки академски вајар. Школу примијењених умјетности је завршио у Сплиту 1978. године, а Академију ликовних умјетности у Сарајеву 1984. године. Поред вајарства бавио се сликарством, графичким дизајном и педагошким радом. Оставивши легате Музеју савремене умјетности, Бањалучкој епархији и Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске даровао је своме граду све на чему је за живота радио.

У његовој личној библиотеци налази се 320 наслова из области умјетности, религије и еротике.

ВИШЕ...

 

Легат Душана Ј. Ђоновића

Душан Ј. Ђоновић (1920–1995) је један од представника српске интелигенције у емиграцији након Другог свјетског рата и један од оних људи чије дјеловање је оставило трага у националној историји. Као сљедбеника незваничног тока новије историје југословенских народа, након диоба и сеоба, пут га води далеко од отаџбине. Упркос томе, мисија очувања српског националног бића обиљежила је сав његов живот. Животни пут предака оставио је трага у његовом приватном и професионалном животу, али и у збирци коју је завјештао Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

ВИШЕ ...

Легат у настајању академика Србољуба Живановића

Академик Србољуб Живановић који у свијету слови као британски научник српског поријекла, анатом, антрополог и палеопатолог, тестаментом је завјештао своју личну библиотеку Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

ВИШЕ…

Заоставштина Ђорђа Костића

Као дио мозаика који употпуњује слику о завјештањима НУБ РС, налази се у Библиотеци и Заоставштина Ђорђа Костића (1908–1994). Брижљиво спакована у два кофера на којима пише „Contents: Historical Newspaper ʼS. Strugleʼ and ʼFraternityʼ – American edition for Research“, грађа је 1995. године стигла из Канаде.
 На наљепницама залијепљеним у унутрашњости кофера је поред пописа годишта часописа записано и: „Заоставштина официра Ђорђа J. Костића, пок. артил. капетана I класе. Рођен 1. априла 1908. године у Дервенти, Реп. Српска, умро 15. септембра 1994. год. у Торонту, Онт. Канада.“
Комплети часописа из ове збирке су ријеткост и њихова вриједност с научноисторијског, културног и националног становишта је изузетна. Значајна су и објашњења која је написао уз сваки комплет.

ВИШЕ...

 

У преговорима је још један легат. Бањолучки књижевник Ранко Рисојевић одлучио је да тестаментарно завјешта своју личну библиотеку Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске. Библиотека овог књижевника, једног од најнаграђиванијих у Републици Српској као и дугогодишњег директора Библиотеке, има велику вриједност јер поред тога што садржи његове рукописе, у њој се налази и дио заоставштине композитора и етномузиколога Владе Милошевића.