DOI

Контакт особа: Горан Талијан

Е-mail: doi@nub.rs

Телефон: 051 215 866, локал 108

Радно вријеме: од 8.00 до 15.00 часова (од понедјељка до петка)
Издавач је дужан да достави коначну верзију садржаја часописа. Након додјеле DOI бројева не смије бити накнадних измјена у пагинацији. 

Све услуге DOI Српска су бесплатне.  

ШТА ЈЕ DOI?

DOI jе јединствена алфанумеричка ниска додјељена појединачном дигиталном објекту (чланку, поглављу у књизи и сл.). Преко те ознаке успоставља се веза до Интернет странице на којој се документ налази. Повезивање података о чланцима, DOI бројева и веб адреса обавља се преко сервиса CrossRef (www.crossref.org). Тај сервис одржава базу DOI бројева, мета-податке и линкове до пуних текстова. 

DOI У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Агенција DOI Српска је основана 2012. године у склопу ЈУ Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. Уобичајено је да се издавачи научних часописа обраћају CrossRef-u за приступање систему и припрему мета података према задатим стандардима. То је оправдано када један издавач издаје више десетина часописа. Како у Републици Српској већину часописа издају асоцијације или институције, то се чини умјесним да се додјела DOI бројева и припрема мета података обједини и тиме учини једноставнијом и ефикаснијом. У протеклом периоду у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске је испитан и примјењен цјелокупан DOI систем, и успостављена је сарадња са CrossRef-om. Часопис мора имати бар сажетак то јест апстракт урађен на енглеском језику (није неопходно да има и чланке у пуном тексту на енглеском језику, али је боље ако их има).

КО МОЖЕ ПОДНИЈЕТИ ЗАХТЈЕВ ЗА ДОДЈЕЛУ DOI БРОЈЕВА ОД АГЕНЦИЈЕ DOI СРПСКА?

Захтјев за додјелу DOI бројева могу поднијети сви часописи из Републике Српске. Да би DOI Српска могла да додјељује бројеве са својим префиксом неком часопису којем је друго лице или издавач прије додијељивао DOI бројеве са другим префиксом потребно је да издавач тог часописа пошаље захтјев за промјену старог DOI префикса у 10.7251. Захтјев треба послати на: notifications-support@crossref.org. У захтјеву обавезно навести ISSN број часописа и да је власник новог префикса НУБ РС.

Веб локација Агенције DOI Српска : http://doisrpska.nub.rs