Новости и обавјештења

Реализација пројекта Вики амбасадор

Почела реализација пројекта Вики амбасадор у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српскe

Данас је почела реализација пројекта Викимедијине заједнице Републике Српске — Вики амбасадор у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске. Пројекат се спроводи у оквиру Вики ГЛАМ програма у Републици Српској, а у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске.

 

Основни циљ пројекта је дигитализација и ослобађање историјских садржаја који су у власништву библиотеке посредством Викимедијиних пројеката - Викимедијине оставе и Википедије. Током реализације активности које ће бити организоване на мрежи и уживо, представници Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске ће проћи обуку за рад на Викимедијиним пројектима, како би у будућности самостално користили вики технологију у свом раду.

 

Вики ГЛАМ програм представља подршку културним институцијама: галеријама, библиотекама, архивима и музејима кроз различите пројекте и пројектне моделе. Сама ријеч је акроним настао од енглеских ријечи: G alleries , L ibraries , A rchives и M useums . У оквирима Републике Српске, радом на пројектима који спадају у ГЛАМ категорију бави се Викимедијина заједница Републике Српске.

 

 

Званична страница пројекта:

 

Вики амбасадор у Републици Српској

To top