Новости и обавјештења

Stefan Pürner "Клониран"

Дванаест кратких прича, које ћете прије или касније доживјети.

Четвртак, 06.јул 2006. у 20:00 h

Народна и универзитетска библиотека РС, Хол библиотеке

Ко сам ја?

Ово питање поставио је Стефан Пирнер у својој књизи са кратким причама. Али то питање у себи садржава један сасвим нов и необичан аспект. Ове приче о не тако далекој будућности говоре о пихолошким и социјалним посљедицама једне технологије: технологије клонирања.
Ко сам ја? То за клона и није небитно питање. Шта клонови уопште мисле о својим узорима? Шта ми као читаоци осјећамо према клону који си узима за право да убије свој генетски оригинал зато што се не може помирити са чињеницом да није он права особа? Које је насљедно право клонова? Шта се дешава ако жена коју волите постоји више пута? Шта ћете онда урадити? И: које су нове могућности двоструког искориштавања клонова у музичком бизнису? Али не само клонирање већ и други догађаји намећу нам озбиљна питања. (На која се ипак – што ће показати ове приче – може наћи одговор са црним хумором.)
Књига садржава дванаест кратких прича и текстова који се својом занимљивом формом баве утицајем модерног генетичког и биотехнолошког напредака на појединце и друштво. Сам сценарио тих причи могостран је као и питања која се њиме намећу. Садржај је и стилистички уређен. У овим класичним кратким причама смјењује се монолог са новим облицима текста као што су то електронска пошта и новински чланак.
Стефан Пирнер својим причама не даје драстичну слику будућности. Он тачно и са забавом приказује нове технологије не тако далеке будућности. Пирнерови протагонисти не разматрају техничке аспекте модерне биотехнологије него се баве психолошким и социјалним посљедицама у свакодневном животу. Постојаће и у новом/сутрашњем свијету пивнице са двориштем гдје ће се људи забављати. Једино се намеће питање: Који људи?
Један потпуно нови поглед на свијет од сутра, у који се још нико не усуди да крочи, али који би ускоро могао постати реалност (Уколико већ и није). Читаоци научне фантастике али и рок-музике те правници који би правне аспекте жељели сагледати на један забавни начин биће одушевљени.
Стефан Пирнер рођен је 1960. и данас након свог боравка у земљи и у иностранству понови живи у свом родном граду Ретенбаху на Пегницу (Röthenbach and der Pegnitz). Овај правник ради као адвокат у Нирнбергу те као предавач предмета "Оснивање предузећа" на одсјеку за економију на стручној вишој шкоју "Georg-Simon-Ohm".
Господин Пирнер ће читати на њемачком а говори и језике Босне и Херцеговине.

To top