Новости и обавјештења

ПАНЧЕВЦИ У БАЊАЛУЦИ, поетско-винско вече

Поетско-винско вече у ЈУ Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, 24. новембар (петак) 2017. године у 19.00 часова

ЈУ Народна и универзитетска библиотека Републике Српске

"ПАНЧЕВЦИ У БАЊАЛУЦИ", поетско-винско вече

Промоција књиге Јасмине Топић ,,Плажа Несаница"
Промоција едиције савремене поезије ,,Најбоља" Удружења књижевника и књижевних преводилаца Панчева
Дегустација вина ТОПић винарије из Панчева 

Учествују: књижевници и уредници Јасмина Топић и Дејан Чанчаревић

24. новембра 2017. (петак) у 19 часова 

Сала за промоције ЈУ НУБ Републике Српске

Књижевници и уредници Јасмина Топић и Дејан Чанчаревић представиће нову пјесничку књигу Топићеве под називом ,,Плажа Несаница" (Културни центар Нови Сад, 2016) и едицију савремене поезије ,,Најбоља" Удружења књижевника и књижевних преводилаца Панчева.
На промоцији, посјетиоци ће бити у прилици да дегустирају вина ТОПић винарије, такође из Панчева, у чијој производњи учествује и пјесникиња.
,,Плажа Несаница" шеста је пјесничка књига Јасмине Топић, која је ове године била у најужим изборима за најзначајније пјесничке награде у Србији. По ријечима критичара, ради се о књизи сложене и пажљиво грађене структуре која се креће на релацијама сентимент - рефлексија - путовање - однос према Другом, у већ препознатљивом пјесничком маниру једне од најзапаженијих ауторки новије сцене у Србији. 

„Могуће је, дакле, ако смо икада у то посумњали – у малтеру пора стварати песме које нико никада неће моћи да разврстава на мисаоне, љубавне, путописне, урбане и како иде даље, савршено је – све једно.“ (Марија Кнежевић, Градина - Ниш)

„Плажа Несаница Јасмине Топић густа је збирка коју не треба читати (од)једном – свакако јој треба посветити неопходно време и кретати се кроз путоказе којим нас лирски глас спретно води ка потпуном огољавању и (само)спознаји. Можда је најбоље читати циклусе из Плаже као лирски дневник с путовања, колажну збирку у којој ауторске фотографије означавају прецизна стајалишта на којима се лирски субјект заустављао, уз покушаје да се и читалац на истим местима, у истим смеровима загледа ка себи“. (Срђан Гагић, Просвјета - Загреб)

О пјесникињи можете читати на: http://<wbr />jasminatopic.sitey.me/
Твитеру под надимком @neoromanticna, 
Инстаграму: @plaza_nesanica и 
Фејсбуку: @plazanesanica.

Дејан Чанчаревић припада истој пјесничкој генерацији и познатој панчевачкој књижевној сцени. Аутор је четири збирке поезије, а поред писања ради као професор књижевности и свира у бенду Transeen. Има дводеценијско искуство бављења радијским новинарством, као и двије значајне регионалне стипендије (Сплит, 2011. и Тирана, 2014. године). Заједно са Топићевом, учествује у уређивачком тиму едиције ,,Најбоља".

Чанчаревић води блог: http://<wbr />insomnija.blogspot.com/

Едиција ,,Најбоља" уклапа се у неколико тренутно релевантних издавача који у Србији објављују савремену поезију. Настала је 2012. године с идејом да помогне прије свега објављивање других и трећих књига млађих аутора. Дизајнерски, едиција прати идеју уношења веселих боја заједно са фотографијом пјесника на насловници управо да би се показало како су пјесници људи који имају идентитет и да као такви треба да буду видљиви. Укупно је објављено 16 наслова, а детаљније информације можете пронаћи на сајту: https://<wbr />edicijanajbolja.weebly.com/

Гости из Панчева ће радо подијелити своја искуства са вама и као аутори и као уредници, уз чашу доброг домаћег вина

To top