Новости и обавјештења

Изложба бразилске карикатуре од 18.октобра до 11.новембра. 2006. Oтварање 18.10. 2006 године у 18,00 часова.

Изложба бразилске карикатуре

EXIBICAO DE CARTUNS BRASILEIROS

У организацији часописа за сатиру, хумор и карикатуру НОСОРОГ и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Бања Лука, биће постављена Изложба бразилске карикатуре

Бразилска изложба карикатуре настала је, само донекле, као случајан, а ипак и логичан низ великих изложби националних „школа“ карикатуре, које смо организовали у Бања Луци, у задњих четири године.

Овде се представља више од 40 аутора, од којих су неки прва имена светске карикатуре.

Слободно речено, од десет најбољих светских карикатуриста, ми овде имамо заступљене бар тројицу.

Иако је број представљених аутора велики, наравно нису то ни приближно сви њихови карикатуристи, али и из овога се може оценити  да је бразилска карикатура, можда водећа, или бар међу три најбоље националне „школе“ карикатуре.

Ово је део наших интернационалних активности, а часопис НОСОРОГ, је могућ једино као кореспондентан са светом. До саме изложбе није дошло одједном, и напречац, било је потребно створити међународну репутацију, и своје тамошње пријатеље. Да би се изложба одржала, и то оваквог квалитета, помогао нам је бразилски карикатуриста AMORIM (Carlos Alberto da Costa AMORIM, Rio de Janeiro), али још више његова колегиница по цртачком перу, из Аргентине, Ana von Rebeur, Buenos Aires). Ипак, да добијемо најбоље од најбољих, пресудила је сарадња са португалским Центром за светску карикатуру СИНТРА (World Press Cartoon Sintra, Lisboa), који нам  је послао списак најбољих бразилских аутора.

Да се захвалим и оној малој групи која нам је овде помогла, а то су предусретљиви г. Ранко Рисојевић, и двоје образованих и свом раду преданих градских службеника (г-ђа Весна Марић и г. Јово Радановић).

Велика им хвала. 

У Бања Луци, септембра 2006. 

                                                       Продуцент менаџер:

                                                                 Горан Кљајић

To top