Новости и обавјештења

Отварање изложбе Астрид Линдгрен «Живот је играти се». Изложба траје од 03.05.2007. до 14.05.2007. године.

Шведска амбасада у БиХ и Народна и универзитетска библиотека Републике Српске организују отварање изложбе «Живот је играти се»

Астрид Линдгрен  је рођена 1907. године на једном малом сеоском имању у јужној Шведској. Било је то тачно прије 100 година. Као дијете  је била  мајстор игре, како занимљиве, тако и опасне. Као одрасла особа била је најпознатији шведски писац књига за дјецу. Написала је 87 књига за дјецу. Многе игре из дјетињства су се нашле у тим књигама. Књиге су преведене на 88 језика, а Пипи Дуга Чарапа је преведена на 57 језика.
У периоду од 1946. године до 1970. године била је и уредник у једној издавачкој кући и њена је заслуга што је у Шведској издато необично много занимљивих и оригиналних књига за дјецу. То је још увијек случај. Астрид Линдгрен је, такође веома утицала на јавно мнијење. Цијели шведски народ ју је слушао, укључујући Владу. Када би написала неку бајку у вечерњим новинама, дошло би до промјена у закону. Борила се за забрану насиља над дјецом. У Шведској је 1979. године донесен закон који је то забрањивао. Тај закон бисмо радо извезли у друге земље. Књиге Астрид Линдгрен су представљале радост и утјеху многим људима. Добијала је вреће и вреће писама својих читалаца широм свијета и на све је одговарала сама док није била сувише стара за то. Имала је 94 године када је умрла.

Контакт:

Дијана Гојић
051/215-894
dijana.gojic(at)nubrs.rsba

To top