Руски културни центар Фондације «Русский мир» у Бањалуци

Фондација «Русский мир» је основана 21. јуна 2007. године од стране председника Руске Федерације. Знамо да «Русский мир» у преводу на српски значи Руски свет.

Шта је то Руски свет?

Руски свет – то је, пре свега, сама Русија у којој живе људи различитих националности, вероисповести и убеђења, које спаја иста историја и заједничка будућност.

Такође, Руски свет – то су грађани Русије који живе широм света, емигранти из Русије и њихови потомци, а то су и грађани других држава који говоре на руском језику, уче или предају руски језик, као и сви они који воле Русију.

Као своје примарне циљеве, Фондација убраја популаризацију руског језика, који је национално благо Русије и важни елемент руске и светске културе, као и подршку програму учења руског језика у Русији и свету.

Треба напоменути да Руски центар представља међународни културни пројекат, који је покренула фондација «Русский мир» у сарадњи са водећим светским образовно-просветним организацијама.

Руски центри фондације «Русский мир» отварају се с циљем да популаризују руски језик и културу, као важне елементе светске цивилизације, да подржавају програме учења руског језика у иностранству, да развијају међукултурални дијалог и учвршћују разумевање и сарадњу међу народима.

Руски центри нуде приступ културно историјском и литерарном наслеђу Руског света, методици и пракси руског образовања, савременим стваралачким идејама и програмима. Центри организују своју делатност на принципима отворености, јавности и толеранције.

Руски центар – то је ресурсни центар, који пружа приступ научним, методичким и образовним информацијама из Русије. 

Руски културни центар «Русский мир» у Бањалуци отворен је 6. септембра 2012. године као 87. центар тог типа у свету а први у Републици Српској и Босни Херцеговини.

Руски центар у Бањалуци поседује библиотеку са око 1.000 наслова и више од 100 дискова са мултимедијалним, аудио и видео материјалом. Центар у својој понуди пружа и бесплатан приступ електронским верзијама централних руских средстава јавног информисања, руским интернет ресурсима. У нашој библиотеци можете наћи: 

  • Приручнике и енциклопедије,
  • Књиге о руском језику, књижевности, култури и историји,
  • Дела руске књижевности,
  • Уџбенике и разнолику некњижну грађу.

            Почевши од октобра 2012. године у центру отпочели да се изводе курсеви руског језика за одрасле. Тренутно настава се одвија у 4 нивоа – А1, А2, Б1 и Б2. С посебним задовољством истичемо да су у наставу укључени и најмлађи, дечја школа руског језика састоји се од 3 групе.

  • Прва група су деца предшколског узраста, за које је руски матерњи језик. Сви знамо да многа деца наших сународника, које живе у иностранству, говоре матерњи језик слабије од својих вршњака које живе у Русији и сходно томе циљ наставе у овој групи је управо – одржавање и побољшање нивоа владања руским језиком.
  • Другу групу сачињавају деца предшколског узраста, за које руски није матерњи језик. Настава се одржава у облику игре према методици Домана.
  • Трећу групу сачињавају деца нижег школског узраста (8-12 година) за које руски није матерњи језик, а у настави комбинујемо класичне уџбенике, видеофилмове и сл.

У склопу Руског центра имамо и хор «Александр Невски» који је основан у септембру 2013. Хор изводи песме руских композитора и руске народне песме.