Дјечија библиотека "Борик"

Добро дошли у мало дјечије краљевство! Оно је ту за све вас који желите да проведете своје дјетињство у друштву јунака из најљепших дјечијих књига. Разговарајте са Малим Принцом, скочите у рупу са Алисом, запјевајте са Малом Сиреном или будите несташни као Пипи Дуга Чарапа. Можда желите да волите свој дом као Јежурко Јежић, да западате у храбре пустоловине као јунаци народних пјесама или да истражујете науку као Никола Тесла... Шта год да су ваше жеље Дјечија библиотека “Борик” ће широм отворити  врата и пригрлити вас као најбољи учитељ и васпитач. Ово је право мјесто да развијете своју машту, комуникацијске и креативне вјештине, проширите своја знања и умијећа и развијете се у једну квалитетну и свестрану личност.

Садржаји које нудимо су богати и разноврсни, располажемо са два одвојена простора, и учлањивањем стичете право да користите оба: 

Издаваоница са играоницом 

Постајући наш члан можете да позајмљујете књиге и да користите играоницу. Jедну или двије књиге можете да задржите 15 дана.   Имате отворен приступ књигама, можете да разгледате и бирате сами или да у сваком тренутку потражите савјет и помоћ од библиотекара. Књиге су сврстане у три узрасне категорије:

                М- за предшколски узраст, углавном сликовнице (2-6 година)

                Д- књиге намјењене дјеци из нижих разреда основне школе (6-12 година)

                О- омладински узраст или тинејџерска литература (узраст од 12 до 16 година)

Богат књижевни фонд подразумијева како лектире, уџбенике, рјечнике и енциклопедије које прате наставне и образовне програме; тако и популарну дјечију белетристику, књиге за забаву и слободно вријеме али и за шира самостална истраживања.

Играоница је намјењена за дјецу млађег узраста и опремљена је играчкама,  књигама и дјечијим намјештајем. Tо je маштовито опремљен простор који можете користити за читање, игру и цртање. У играоницу дјеца долазе искључиво у пратњи родитеља, који имају свој кутак за читање часописа. У одређеним терминима педагог води забавно-едукативне радионице за предшколску дјецу. 

Читаоница са интернет клубом 

Читаоница  организује промоције књига за дјецу, дружење с дјечијим писцима, гледање филмова, разне програме (маскенбале, забаве, дружења, такмичења, радионице...) и организује посјете вртића, школа и осталих установа које раде са дјецом.

У читаоници су вам на располагању библиотекари-информатори  који  нуде стручну помоћ ученицима у проналажење литературе за израду тема, реферата, паноа; а такође и при изради семинарских и дипломских радова студентима предшколског, учитељског, педагошког факултета и сличним групама које се баве васпитањем и одгојем дјеце.

Књижевни фонд читаонице подразумијевају енциклопедије из свих научних области, рјечнике,  стручну литературу и наставне уџбенике, те научно-популарне и интерактивне књиге које се могу користити искључиво у простору читаонице.

Чланови Дјечије библиотеке “Борик” школског узраста самостално бораве у простору читаонице, гдје вријеме проводе: читајући, истражујући, користећи интернет клуб, играјући друштвене игре или похађајући разне програме и радионице...

Читаоница има дугогодишњу традицију у организовању креативних радионица за дјецу школског узраста. Свакога дана у седмици нуди се друга радионица у вечерњим терминима. Ове године организујемо: 

САВЈЕТОВАЛИШТЕ ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ  намијењено је за основце старости од 12 до 15 година на којем са педагогом Јеленом Јокић разговарају о: проблемима, учењу, пријатељству, родитељима, љубави... Савјетовалиште се држава понедељком од 19 до 20 часова  у простору читаонице (за чланове дјечије библиотеке ова радионица је бесплатна). 

МАЛА ШКОЛА ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА намијењена је дјеци предшколског узраста од 5 до 7 година, а одржава се понедељком од 18 до 19 часова у простору читаонице. Водитељица је Јелена Јокић. 

РАДИНИЦА РУКОТВОРИНА на којој чете научити сликање на стаклу, прављење накита, честитки, фигурица итд. Под будним оком искусне водитељице Марије Павловић одржава се уторком од 19 до 20 часова у простору читаонице. 

КРЕАТИВНО ПИСАЊЕ је радионица за сву дјецу која имају дар за писање пјесама, прича, бајки... Ово је могућност да усаврше свој таленат у сарадњи са књижевницом Александром Чворовић. Одржава се сриједом од 19 до20 часова у простору читаонице. 

ДРАМСКА РАДИОНИЦА окупља дјецу која посједују таленат за глуму и желе да га усаврше. Под будним оком искусне водитељице Тање Милетић одржава се четвртком од 19 до 20 часова у простору читаонице. 

ЗАНИМЉИВА ГЕОГРАФИЈА је радионица са циљем упознавања дјеце са нашом планетом, разноликим земљама, културама и обичајима, потом увођења дјеце у свијет географских карата и глобуса кроз игру, забаву, квизове и интерактивни приступ. Водитељ радионице је Берислав Благојевић  а радионица се одржава петком од 19 до 20 часова у простору читаонице. 

РАДИОНИЦА ЗА ДЈЕЦУ ПРЕДШКОЛСКОГ УЗРАСТА је забавна радионица за дјецу узраста од 3 до 6 година на којима се играју, уче корисне ствари, цртају, друже... Одржава се петком од 18 до19 часова у простору играонице (за чланове дјечије библиотеке ова радионица је бесплатна)

ШКОЛА СЛИКАЊА кроз коју основе цртања и сликања дјеца уче од академског сликара Николе Чворовића. Одржава се суботом од 13 до 14 часова у простору читаонице. 

Цијена радионица за чланове дјечије библиотеке износи 10 КМ мјесечно.

Радионице се организују у јесењем ( од октобра до краја децембра ) и  прољећном периоду ( од марта до краја маја ). 

Драги родитељи упишите своју дјецу у Дјечију библиотеку “Борик” и пружите им једно лијепо и узбудљиво дјетињство, обогатите и оплемените њихов мали живот и бићете поносни у какве ће људе израсти.

               

                Наше радно вријеме:

                *радним данима 8-20 часова

                *суботом 8-14 часова